Er zijn meer dan vijftig musea in Bologna die een rijk aanbod aanbieden, uniek voor zowel de kwaliteit van de meesterwerken als hun thematische en tijdsdiversiteit. Je kunt zelf de route bepalen die je leidt langs de meest klassieke tot de meest verrassende musea van Bologna.

Geschiedenis musea in Bologna

Er zijn vele musea in Bologna die geschiedenis van Bologna of Italië vertellen. Zo heb je het Museo Civico Medievale, het middeleeuws museum van Bologna. Hier wordt een uniek verhaal verteld over de turbulente geschiedenis van de stad Bologna onder andere door de mooie bronze beelden, manuscripten en monumentale tombes.
Ook is er in Bologna het Museo Civico Archeologico. In dit museum tref je de hele geschiedenis op het gebied van architectuur in Bologna, maar ook Italië. Dit gaat vanaf de prehistorie tot aan de Romeinse tijd. Ook hebben ze een unieke Egyptische antiekverzameling. Deze wordt erkent tot één van de belangrijkste verzameling in Europa, het is zelfs de nummer 2 verzameling in Italië.
Ook de muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Bologna. Zo zijn de manuscripten van de jonge Mozart (die zijn diploma behaalde in Bologna) en historische muziekinstrumenten in het Museo Internazionale e Biblioteca della Musica (Internationaal Museum en Bibliotheek van Muziek) te vinden.
De herinnering aan Bologna toen het een belangrijke haven was en de wereldleider was in de zijdeproductie dankzij het innovatieve gebruik van de hydraulische kracht van de 15e tot de 18e eeuw, is gedocumenteerd in het Museo del Patrimonio Industriale (Museum van Industrieel Erfgoed).

Moderne musea in Bologna

Het MAMbo – Museo d’Arte Moderna di Bologna (Museum voor Moderne Kunst van Bologna) heeft een vaste collectie en is een reis door de hedendaagse kunst van Italië. Verder biedt het museum nieuwe lokale projecten een toneel en neemt het actief deel in het hedendaagse internationale kunstnetwerk.
In oktober 2015 werd het Opificio Golinelli geopend als een nieuw centrum voor kennis en cultuur in Bologna. Dit museum is gemaakt door Fondazione Golinelli met als doe om wetenschap te promoten onder de jongeren.
Een ander leuk museum voor de Ducati liefhebbers is het Museo Ducati. Gevestigd in de Ducati fabriek kun je hier de geschiedenis en de toekomst van motorfabrikant bekijken. Alle uitdagingen, successen en andere mijlpalen van dit racemerk vind je hier terug.

Overige musea in Bologna

Maar naast historische en moderne musea zijn er ook andere soorten musea in Bologna. Zo heb je het Museo storico del Soldatino (Historisch Museum van speelgoedsoldaten) in de Villa Aldrovandi Mazzacorati waar je talloze unieke speelgoedsoldaatjes op papier, metaal, hout, stucwerk of plastic kunt vinden.

Andere bezienswaardigheden

Deel deze pagina...
Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Share on LinkedIn
Linkedin